CICANAPLÓ 2022. augusztus 1-7.

Szerdán befogadtunk egy kb. 2 hónapos fekete-fehér kis kandúrt Kaposmérőből, akit egy árok mellett fekve találtak. A feje megdagadt, ütés érhette. Szerencsére pár nap alatt helyrejött, és egy tündéri kedves kiscica lett belőle. Már fel is töltöttük a gazdikeresőbe.

Csütörtökön gazdára talált az egyik dombóvári cirmosunk. 25 örökbefogadásnál járunk idén!

A június elején megnyírt 20 éves hamvasszürke cica gazdája kérte, hogy fogadjuk be a cicát, mert az egészségi állapota miatt már nem tud gondoskodni róla. Szombat délelőtt behoztuk a menhelyre. Picur sajnos teljesen bepánikolt a környezetváltozástól és a sok cicától, azóta is csak bujkál. Jó lenne neki egy igazi gazdi, ahol egyedüli cica lehet. Feltöltöttük a gazdikeresőbe, és címlapképünkön is ő látható a nyiratkozás után.

Menhelyünk szomszédságában lakik egy kutyus, Zlata. 3 kandúr mellett nőtt fel, úgyhogy teljesen cicakompatibilis. Tündéri kedves kutyus, állandóan követeli, hogy szeretgessük meg. Szombat délelőtt épp indultunk haza a menhelyről, amikor hallottuk, hogy Zlata nagyon hangosan és szokatlanul mélyen ugat. Körülnéztünk az utcán, hogy mitől vadult be így a kutya, és megláttuk az egyik utcabeli férfit több házzal feljebb egy kocsifeljárón üldögélni. Amire odaértünk, elfeküdt, és alig tudott beszélni. Hőgutát kaphatott ebben a rettenetes hőségben. Hívtunk hozzá mentőt, elvitték, most már jól van. Hihetetlen, hogy a kutya megérezte, hogy baj van, soha nem hallottuk még így ugatni! Ha nem szól, talán észre sem vesszük, és a férfi ott hal meg a tűző napon. Sokat tanulhatnánk az állatoktól!

Egy ismerősünk panaszkodott, hogy nemrég költöztek új lakásba a kutyájukkal, és azóta több lakó és a társasház számvizsgáló bizottságának elnöke is felszólította őket, hogy tüntessék el a kutyát, merthogy a társasház szervezeti és működési szabályzata tiltja az állattartást. Mivel ez a kérdés sokakat érinthet, megragadjuk a lehetőséget és megpróbáljuk eloszlatni az ezzel kapcsolatos félreértéseket. Szerencsére a jog az állattartók oldalán áll: a kúria 2017-ben született iránymutató döntése értelmében a társasházak nem tilthatják meg állatok tartását a lakásokban, csak a lakásonként tartható állatok létszámát korlátozhatják a szükségesség-arányosság elvének figyelembevételével. Az állattartást megtiltani kizárólag a jegyzőnek van hatásköre birtokvédelmi eljárás keretében, de csakis akkor, ha bizonyítható, hogy az állat ténylegesen zavarja a környezetében élőket (pl. a kutya állandóan ugat, a macskaszag a folyosón is érezhető, stb.). Úgyhogy kedves állattartók, ha legközelebb hasonlóval próbálkozik be a lakóközösség, ne hagyják magukat, és hivatkozzanak a kúria döntésére. És természetesen törekedjenek rá, hogy olyan körülmények között tartsák az állatokat, hogy azok tényleg ne zavarjanak senkit, így a birtokvédelmi eljárásnak sem lesz alapja.