CICANAPLÓ 2022. július 25-31.

A héten sajnos két sokkoló esemény is történt menhelyünkön, az egyik pozitív, a másik viszont sajnos szomorú kifejlettel.

Misa cicánk, egy gyönyörű fekete kandúr 2015 óta menhelyünk lakója. Az utóbbi időben gyengélkedett, taknyos volt, csak gubbasztott, és a szokásos kezelés nem segített rajta. Végül az állatorvos úgy döntött, megröntgenezi, hátha egy idegen test okozza a problémákat. És valóban: egy légpuskalövedék volt a cica orrában! Ami azért is érdekes, mert a cica 5 éve ki sem tette a lábát a szobából, úgyhogy vagy még kinti cica korában lőtték meg (de valamiért eddig nem okozott tüneteket a lövedék) vagy pedig mostanában, a nyitott ablakon keresztül. Seb amúgy nem látszott a cica orrán, a mesterlövésznek valószínűleg sikerült a cica orrlyukán belőnie. Misa a lövedék eltávolítása után azonnal jobban lett, láthatóan megkönnyebbült, és azóta is látványos a javulás. Rendbe fog jönni.

Misa már nem az első meglőtt cicánk: 2020 januárjában találtunk egy cicát három lövedékkel a testében. Szerencsére ő is rendbejött és már gazdára is talált.

Az viszont elgondolkodtató, hogy amikor állítólag annyira fontos az állatvédelem hazánkban, akkor miért is lehet engedély és bejelentési kötelezettség nélkül kiskaliberű légpuskát vásárolni és tartani (a nagyobbhoz már kell engedély). Aki céltáblára akar lődözni, elmehet egy lövészklubba. Akkor mi másra kellhet valakinek egy otthon tartott légpuska, mint hogy állatokra lövöldözzön vele? Oké, embert ölni nyilván nem lehet egy ilyen légpuskával, de például szemet kilőni simán, és egy légpuskalövedék akár egy macska méretű állat számára is halálos lehet. (4 éve történt egy ilyen eset Mohácson, de a szomszéd macskáját lelövő férfi számunkra tökéletesen érthetetlen módon megúszta felfüggesztettel). Ha legalább bejelentési kötelezettség lenne, akkor már lenne értelme feljelentést tenni, hiszen lenne egy lista a környéken lakó légpuska-tulajdonosokról, amin el tudna indulni a rendőrség. Így meg nagyjából annyit tudunk csak tenni, hogy elképzeljük, hogy az illető melyik testnyílásába dugnánk fel a puskája csövét, ha megtudnánk, ki volt az…

2 hete befogadtunk egy 8 éves háromszínű lánycicát, akitől gazdája azért akart megválni, mert újabban állandóan veszekedett a másik cicával. Ugyan voltak kétségeink afelől, hogy ha egyetlen macskával nem fér össze, akkor mi lesz majd a menhelyen, de gondoltuk, teszünk egy próbát. A cica először itt is elég antiszociálisan viselkedett, de aztán pár nap múlva felengedett. Ha kedve tartotta, kijárhatott az udvarra, így elkülönülhetett a többiektől, és innentől semmi gond nem volt vele. Nagyon hamar megszerettük, rendkívül kedves, nagydumás cica volt. Aztán kedden észrevettük, hogy fura a mozgása, ezért azonnal elvittük állatorvoshoz. Lázas volt, és tapintásra fájdalmat jelzett a hasában. Röntgen, ultrahang és vérvizsgálat után a diagnózis veseelégtelenség lett. Ez sajnos emberben sem igazán gyógyítható, hát még állatban, de azért persze mi mindent megpróbáltunk. Sajnos ez is kevésnek bizonyult, a cica állapota rohamosan romlott, és szombaton meghalt. 🙁

Szeretnénk kiemelni a szomorú történet tanulságait. Először is ha egy állat viselkedése hirtelen megváltozik (pl. évekig jól elvolt a társával, és most egyszer csak nem jönnek ki egymással), azt okozhatja az is, hogy beteg, és fájdalmai vannak. Ilyenkor mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak, mert a betegség korai felismerése életmentő lehet! A másik tanulság, hogy ha ilyenkor még környezetváltozásnak is kitesszük az állatot, akkor a változás okozta stressz még tovább is ronthat az állapotán. Figyeljünk oda cicáinkra, hogy minél tovább boldog társaink maradhassanak!

Szombaton befogadtunk két fekete kiscicát, akiket az Előd vezér utca mögötti új lakóparkban találtak egy fán. A kisfiú egészséges, a kislány jobb hátsó lábfeje viszont hiányzik, beszorulhatott valahova egész pici korában. De így is jól elboldogul, nagyokat hancúroznak együtt. Nagyon vidám, jó fej cicák, ha közeledünk feléjük, már dorombolnak és nyúlkálnak felénk a ketrec rácsain keresztül. 🙂 Már fel is töltöttük őket a gazdikeresőbe.

Rajtuk kívül két kupac csodaszép „külsős” kiscicát is feltöltöttünk a gazdikeresőbe.

Három cicust egy máriagyűdi ház udvarára dobott be „gazdájuk”. Megtalálójuk nem tudja elhelyezni őket, ezért sürgősen gazdit vagy ideiglenes befogadót keresünk nekik.

Egy cirmos-fekete testvérpár pedig Kaposváron keresi gazdáját.

Valamennyiüknek sok megosztást kérünk!