CICANAPLÓ 2020. szeptember 28 – október 4.

Ha a múlt hetet húzósnak minősítettük, nem tudjuk, milyen jelzőt találhatnánk a mostanira…

Hétfőn visszatért egy ideiglenes befogadónktól két cicánk. Betegen találták őket egy faluban, és mivel így nem vihettük be őket a menhelyre, ideiglenes befogadóhoz kerültek. A gondos ápolásnak köszönhetően meggyógyultak, nagyon szép, egészséges cicák lettek. Kaptak védőoltást, és már készen állnak végleges otthont találni. Egyik kisfiú, a másik kislány, nagyon barátságos, játékos cicák.

Szintén hétfőn ismételten gazdára talált Hópihe, egy felemás szemű hófehér cica, akinek az egyik mellső lábát baleset miatt amputálni kellett, és a gazdája betegsége miatt került vissza hozzánk. Ő már a harmadik háromlábú cicánk, akit sikerült örökbe adnunk, nagyon jó, hogy vannak olyan emberek, akik a nem tökéletes cicákat is tudják szeretni!

Szerdán behoztak hozzánk négy kiscicát, akiket elhagyott az anyjuk. Pár naposak lehetnek, még a szemük sincs nyitva. Megpróbáltunk nekik pótmamát találni, de nem sikerült. Egyelőre jól működik a cumiztatás.

Szintén szerdán kaptunk egy bejelentést, hogy a hétvégén láttak a Desedán egy sírdogáló, valószínűleg sérült lábú vörös kiscicát. Kimentünk, és kis kutatás után sikerült is megtalálnunk. Csontsovány és láthatóan beteg volt, azonnal elvittük állatorvoshoz. Mindent elkövettünk, hogy megmentsük, de sajnos pár nap múlva elpusztult. 🙁 Ha megtalálói nem több napos késéssel szólnak a cicáról vagy ne adj isten nem hagyják ott, hanem azonnal állatorvoshoz viszik, talán még megmenthető lett volna…

Alig értünk vissza menhelyre, kaptunk egy telefont, hogy a Donneri városrészben elütöttek egy cicát. Azonnal elmentünk érte, és elvittük állatorvoshoz. Eltört az állkapcsa, műteni kell majd. Megkapta a szükséges életmentő kezeléseket. Csodaszép, sziámi jellegű lánycica, azonnal feltöltöttük az oldalunkra, hogy keressük gazdáját.

Még a rendelőben voltunk, amikor jött egy újabb telefon egy másik cicáról, akit a Fő utcán ütött el az autó. Hiába mondtuk a bejelentőnek, hogy most nem tudunk elszabadulni és hozza be a rendelőbe, de csak a kifogásokat sorolta. Sajnos a jelek szerint ő is azok közé a kamu-állatbarátok közé tartozik, akik egy telefonhíváson vagy üzeneten túl semmi mást nem hajlandóak tenni a láthatóan azonnali segítségre szoruló állatokért sem… Na jó, annyit legalább tett, hogy a sérült, haldokló cicát berakta egy garázsba… Így csak az előző cica kezelése után tudtunk elmenni érte, még pont visszaértünk vele a rendelőbe zárás előtt. A fejét érte ütés, sajnos menthetetlen volt, el kellett altatni. 🙁 Kb. 3 hónapos fekete cica volt.

Két elütött cica egy nap alatt… Kedves autósok, figyeljünk már jobban oda, életek múlnak rajta!

Még másnap sem lett meg a donneri cica gazdája, de mivel a műtét nem várhatott, megcsináltattuk. Más sérülés szerencsére nem volt rajta és az állkapocs összedrótozása is jól sikerült.

Szintén csütörtökön behoztak négy pár napos kiscicát, őket is elhagyta az anyjuk. Teljesen ki voltak hűlve, sajnos az ötödik már korábban elpusztult. A többiek is elég rosszul néztek ki sajnos, és bár mi mindent elkövettünk, reggelre az utolsó is meghalt. 🙁 Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ilyen pici cicáknál a kihűlés a legnagyobb veszély: a cicák melegre helyezése, esetleg sópárnás vagy infralámpás felmelegítése az életüket mentheti meg!

Pénteken egy kb. 2 hónapos fekete lánycicával gyarapodtunk, akit egy taszári kukoricaföldön találtak. Az egyik szeme sérült, de ezt leszámítva egészséges. Hihetetlenül kedves cica, az ölünkben érzi magát a legjobban. A ketreces elkülönítést viszont elég rosszul viseli, jó lenne mielőbb gazdit találni neki.

Aznap kaptunk egy bejelentést, hogy a Gábor Andor téren egy autó motorterében találtak egy kiscicát. Megtalálója vállalta, hogy ideiglenesen befogadja. Feltettük a gazdikeresőbe, és pillanatok alatt gazdára is talált. Köszönjük szépen, hogy sokakkal ellentétben ő hajlandó volt ténylegesen tenni is valamit az állatért és nem a kifogásokat sorolta, hogy miért nem tudja befogadni. Pedig egy lakásban él egy nem túl cicabarát kutyával, és mégis meg tudta oldani a cica elhelyezését. Nagyon jó lenne, ha a hozzá hasonló állatbarátok lennének többségben, és nem azok, akiknél a cicamentés kimerül egy telefonhívásban vagy a talált cicák menhelyre való behozásával…

Meglettek a donneri cica gazdái, és péntek este már haza is vitték.

Szombaton egy újabb fáramászós macskamentést követtünk el, idén már harmadszor. Egy szobacica kiszökött, felmászott egy fára 3 emelet magasságig, de lejönni nem tudott, csak sírt szegényke. Ismét szükség volt sziklamászó aktivistánk felszerelésére és tudására. Felmászott a cicához, aki viszont nem tűnt igazán együttműködőnek: fújt és karmolt. A kézben lehozás így esélytelen volt, úgyhogy a B terv lépett életbe: egy hátizsák, amelybe otthon is szívesen bebújt a cica. Jó negyedórás rábeszélésre végül magától belement! Sőt olyan okos volt, hogy annak ellenére sem ugrott ki a zsákból, hogy a cipzár kinyílt, teljesen nyugodtan viselkedett, amíg földet nem ért. Örülünk, hogy segíthettünk Lucának!

Cicáink az állatok világnapján különlegesen finom ételt kaptak Zagg Médea jóvoltából, címlapképünkön a nagy lakoma látható. Köszönet érte!