CICANAPLÓ 2021. július 19-25.

Szerdán találtak egy kb. 10 hetes kislány cicát az Európa parkban. Egészen különleges hamvasszürke színű, félhosszú szőrű cicus, és tündéri kedves: dorombol és dagaszt. Az viszont nagyon nem tetszett neki, hogy ketrecbe tettük, szerencsére épp nálunk járt Lívia, ideiglenes befogadónk, és hazavitte a múlt kedden talált cicával együtt.

Még ugyanaznap egy komplett alomnyi, kb. 5 hetes kiscicával gyarapodtunk, akik egy falusi lakatlan ház udvarán születtek. Később sikerült az anyjukat és egy idősebb, csodaszép hamuszürke kölyköt is befogni, így már teljesen jól érzik magukat a külön szobájukban.

Már többször jártunk a megyei könyvtár gyerekkönyvtárában gyerekeknek tartott cicás foglalkozásokon, és idén is meghívást kaptunk a nyári gyermekprogram sorozat keretében. Mindig nagyon szívesen megyünk, mert reményeink szerint az óvodás és kisiskolás korosztály körében végzett szemléletformáló programjaink hozzájárulnak egy fejlettebb állattartási kultúrával rendelkező új generáció felneveléséhez és egyúttal az állatok jólétének javításához is. Ilyenkor mindig nagy kérdés, hogy melyik cicákat vigyük, mert a legszelídebb cica is besokallhat az új környezettől, a sok embertől és a gyerekzsivajtól. Sajnos a legutóbbi előadásunk sztárja, Grisa nincs már közöttünk, Kázmér cicánk pedig, akit akkor vele együtt vittünk, eléggé félt, úgyhogy új cicákat kellett találnunk. Választásunk végül egyik legöregebb cicánkra, Manyira, egyik új kedvencünkre, Dudikára és az egyik legkedvesebb cicánkra, Édire esett. Manyi és Dudika tündéri volt, állták a gyerekek rohamait, láthatóan élvezték a szeretgetést. Édi viszont bepánikolt és elbújt, nem is erőltettük. Elmeséltük a gyerekeknek, mivel foglalkozunk, mutattunk képeket a legújabb cicáinkról, és elmagyaráztunk nekik a felelős állattartás lényegét. Nagyon jól sikerült a foglalkozás, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat! Címlapképünkön Dudika látható kis rajongóinak körében.

Még ugyanaznap gazdára talált a június közepén a Búzavirág utcában talált cicalány. De hogy ne csökkenjen a létszámunk, arról az a jóember gondoskodott, aki a Krénusz iskolánál kidobott egy cirmos fiúcicát. Köszönet érte…

Pénteken Kaposszekcsőről hoztak 3, kb. 3 hetes kölyköt. Egy lakatlan ház udvaráról gyűjtötték be őket, miután vagy az anyjuk hagyta magára őket, vagy a „gazdájuk” dobta ki szegénykéket. Szerencsére jól vannak a cicusok, esznek, mint a gép és szépen növögetnek.

Nem állt sokáig üresen a szerdán ideiglenes befogadóhoz került cica ketrece: szombat este a Gesztenye utcában találtak egy csontsovány, beteg szemű cicát, ő került a helyére. Kb. 2 hónapos cirmos-fehér kislány, és nemcsak külsőleg hasonlít az elődjére, de pont ugyanolyan mókamester is. 🙂

Vasárnap gazdára talált az első sárvári cicánk!

Talán jobb, ha össze sem számoljuk, hány cica került be hozzánk a héten, inkább örüljünk a 2 örökbeadott cicánknak!

Saját cicáinkon túl rengeteg új cicát is feltöltöttünk a gazdikeresőbe, mindannyiuknak sok megosztást kérünk!