CICANAPLÓ 2020. január 6-12.

November 24-i cicanaplónkban írtunk egy csontsovány, nagyon öreg cirmos lánycicáról, akit a desedai bicikliúton találtak borzasztó állapotban, tele gyógyulófélben levő sebekkel és a bőre alatt sörétekkel. Jolánkának neveztük el, tündéri kedves kis öreglány. Nagyon gyorsan rendbejött, szépen kigömbölyödött, sőt nemrég ivarzani kezdett, úgyhogy szerdán elvittük ivartalanításra. A műtét előtt csináltattunk róla egy röntgenfelvételt, ez látható címlapfotónkon. Szerencsére „csak” az a három lövedék volt benne, amit a bőre alatt ki tudtunk tapintani (a képen csak kettő látszik, a harmadik pont lemaradt a képről a cica hátsójánál). Az ivartalanítás után a söréteket is kivették: két légpuskalövedéket és egy sörétes puskából származó sörétet. Csak ismételni tudjuk jókívánságainkat azoknak, akik meglőtték a cicát: reméljük, egy hasonszőrű vadásztársuk jóvoltában egyszer ők is részesülnek majd ebben az élményben… A cica nagyon nehezen ébredt fel a műtét után, aggódtunk is egy kicsit, de a gondos ápolásnak köszönhetően végül csak magához tért, és másnap már úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

Egy szülés után elpusztult öreg cica kapcsán egyszer már írtunk az idős lánycicák ivartalanításáról, de most Jolánka kapcsán megismételjük. Való igaz, hogy mint minden műtét, az ivartalanítás is nagyobb kockázatot jelent egy idősebb cicára, de a vemhesség és a szülés legalább ugyanilyen kockázatos, ráadásul míg az ivartalanítás egyszeri kockázat, addig a vemhesség és szülés komplikációinak veszélye évente többször is fennáll egészen a cica életének végéig. Az ivartalanítás ráadásul megelőzi a méh daganatos és gyulladásos betegségeit és csökkenti az emlődaganatok kialakulásának valószínűségét is, amelyek szintén az idősebb cicákat veszélyeztetik jobban. És akkor a nem kívánt szaporulattal járó problémákról még nem is beszéltünk. Ha nyugodt, hosszú, egészséges időskort szeretnének lánycicájuknak, mindenképpen az ivartalanítás a megoldás. A műtétet természetesen jobb fiatalkorban elvégeztetni, de még mindig inkább későn, mint soha.

Cicáink rengeteg finomságot és sok-sok simogatást kaptak Feketéné Mimitől, dr. Hős Ágotától, Tóth Renátától és Horváth Zsolttól. Köszönet érte!