CICANAPLÓ 2019. október 7-13.

Múlt hétvégén behoztak hozzánk egy kandúrt a Desedáról. Nagyon rossz állapotban volt szegényke, a vérvizsgálat májproblémát jelzett. Napokig hordtuk infúzióra, de sajnos a gondos kezelés ellenére sem tudtuk megmenteni az életét, és pénteken el kellett altatnunk. Tündéri kedves cica volt, nagyon sajnáltuk szegénykét.

Szombaton újabb cicánk talált gazdára! Csodaszép, hosszú szőrű, 5 év körüli ivartalanított lánycica, június elején került be hozzánk. Valószínűleg utcára tették a gazdája halála után. Nagyon félénk volt szegényke, legszívesebben mindig elbújt volna. Múlt heti örökbefogadóink ő is nagyon tetszett, de mivel ők a meglevő cicájuk mellé kerestek társat, ez a cicus pedig fél a többi macskától, inkább egy másik cicát javasoltunk nekik. A hölgy viszont mesélt a szüleinek a „depis” cicánkról, és ők eldöntötték, hogy örökbe fogadják. És milyen jól tették! A cica nagyon gyorsan felengedett, és a mellékelt kép tanúsága szerint remekül érzi magát új otthonában.

A Fő utcában, a kórház mellett él egy cicakolónia. Szombaton kaptunk egy hívást, hogy valószínűleg megmérgezték az egyik cicát. Azonnal odasiettünk, a cica nagyon rosszul nézett ki, habzott a szája, de sajnos nem sikerült megfogni, így nem tudtunk segíteni rajta. Tudomásunk szerint nem az első mérgezéses eset volt ebben az udvarban, úgyhogy üzenjük a kedves mérgezőnek, hogy felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, és azon leszünk, hogy ne úszhassa meg következmények nélkül.

Meghalt egy ismerősünk idős lánycicája. Nem volt már fiatal, ezért nem akarták ivartalaníttatni. Eddig minden szülése problémamentesen zajlott, most viszont halott kölyköket szült, ezután eltűnt, pár nappal később már nagyon rossz állapotban került elő, és nem sokkal később meghalt. Valószínűleg benne maradhatott egy kölyök, és ez okozta a halálát. Másoktól is sokszor halljuk, hogy nem merik ivartalaníttatni az idős cicájukat, mert félnek, hogy nem ébred fel az altatásból. Természetesen egy idős cicánál nagyobb az altatás (és minden műtét) kockázata, mint egy fiatalnál, viszont az életkor előrehaladtával a vemhességek és szülések kockázata is nő, és ahogy sajnos a fenti példa is mutatja, ez a cica életébe is kerülhet. Mi jópár 10-15 év feletti lánycicánkat ivartalaníttattuk már, és minden műtét problémamentesen zajlott. Azért adjuk közre ezt a szomorú esetet, hogy olvasóink ne zárják ki eleve az idős cicák ivartalanítását, hanem kérjék ki állatorvosuk tanácsát.