CICANAPLÓ 2018. december 10-16.

Ivartalanítós hetet tartottunk. Két növendék lánycicánk is ivarzani kezdett, és bár a kandúrjaink is mind „hatástalanítottak”, a biztonság kedvéért elvittük őket ivartalanításra.

Lakásban tartott cicáknál már most, de januárban a kinti cicáknál is elkezdődik az ivarzási időszak, úgyhogy megragadjuk a lehetőséget, hogy felhívjuk a figyelmet az ivartalanítás fontosságára. Az ivartalanítás drágának tűnik, de így is csak az állat 3-4 havi tartási költségét teszi ki, és egy életre megoldja a nem kívánt szaporulat, valamint a csavargás, verekedés, jelölgetés problémáját is. Nem véletlen, hogy a nálunk fejlettebb állattartási kultúrájú országokban teljesen természetesnek tekintik, hogy a nem tenyésztésre szánt cicákat mind ivartalaníttatják, pedig az még az ottani jövedelmekhez viszonyítva is sokkal többe kerül, mint itthon. És igen, a lakásban tartott cicákat is célszerű ivartalanítani. Lánycicákat azért, mert ha hajtja őket az ösztön, kiszökhetnek, ráadásul egy ivarzó nősténymacskával nem egyszerű az együttélés, a kandúrokat pedig a bűzös vizelet miatt, ami akkor is zavaró, ha nem jelölget a cica. Gyakran halljuk azt a kifogást is, hogy azért nem ivartalaníttatják a cicát, mert sajnálják. Az ivartalanítás egy egyszerű rutinműtét, egészséges állatokra semmilyen kockázatot nem jelent, a cica a műtét másnapján már ugyanúgy éli az életét, mint előtte. Arról nem is beszélve, hogy a cicát sajnálják, de a rengeteg megszületett, elpusztításra vagy kidobásra ítélt kiscicát nem? Alapítványunk fontos célkitűzése, hogy mentett cicáink ne termeljék újra a felesleges szaporulatot. Felnőtt cicákat ezért kandúrok és nőstények esetében is ivartalanítva, kölyköket pedig későbbi ivartalanítási kötelezettséggel adunk örökbe. Szeretnénk, ha mind többen követnék a példánkat, és együtt csökkenthetnénk a kidobott, kóbor cicák számát.

Novemberben írtunk egy beteg szemű cicáról, akit Debrecenből hozott el egy cicabarát. Sajnos az egyik szemét a gondos ápolással sem sikerült meggyógyítani, így pénteken kioperálták. A másik szemével viszont jól lát, és a jelek szerint a műtét sem viselte meg, másnap már olyan virgonc volt, mint előtte.

A képen a menhelyi cicák sanyarú sorsa látható: épp egy gyapjútakarón heverésznek…