CICANAPLÓ 2018. május 29 – június 3.

Jó hírrel kezdjük: gazdára talált az első idei születésű kölyökcicánk!

Bejelentést kaptunk, hogy a Tesco áruház környékén csövezik egy fiatal cica. Nagyon kedves kis állat, úgyhogy sikerült is befognunk. Ezt azzal honoráltuk szegénykének, hogy azonnal elvittük ivartalaníttatni… Jó döntésnek bizonyult, ugyanis bár még nem látszott rajta, de vemhes volt. Mi pedig nem szeretnénk cicákat tenyészteni, sajnos megteszik ezt mások helyettünk… Meg sem kottyant neki a műtét. Emberekkel tündéri kedves, de a többi cicától még tart kicsit. Már fel is töltöttük a gazdikeresőbe. Jó lenne, ha gyorsan gazdára találna, mert egyedüli cicaként sokkal jobban érezné magát.

Csütörtökön egy (természetesen cicás) tortával elbúcsúztattuk az Eb-Rehab állatorvosi rendelő alapítóját, dr. Benda Tibort, aki nyugdíjba ment. Benda Doktor Úr a kezdetektől fogva mellettünk állt, és kedvezményes árakkal támogatta cicamentő tevékenységünket. Köszönjük a sok segítséget, és boldog nyugdíjas éveket kívánunk!

Ismét érkezett hozzánk négy kiscica, akiknek eltűnt az anyjuk. Gazdái szerint megmérgezhették. A kedves mérgezők legalább most, a szoptatási időszakban felfüggeszthetnék áldásos tevékenységüket… Kb. 2 és fél hetesek a picik, szerencsére a mamacicánk egy kis tanakodás után őket is elfogadta. Ez a negyedik alom, amit felnevel!

Csongor cicánk begyűjtött egy toklászt a szemébe. Szerencsére kijött egyben, és már teljesen jól van a cica. Minden kijárós cicát nézzünk át rendszeresen, mert nagyon komisz dolgokat tudnak művelni a bőrbe, fülbe vagy szembe fúródott toklászok!

Más sokadik alkalommal hívtak minket azzal, hogy kisbaba érkezése miatt el akarják ajándékozni a cicájukat. Így most megragadjuk a lehetőséget, hogy kifejtsük a véleményünket erről. Három indoklást szoktunk hallani:

1. Az anyuka a terhesség alatt toxoplazmózist kap a macskától, ami magzatkárosodáshoz vagy vetéléshez vezet. Talán ez a leggyakrabban felhozott érv a cicák ellen. Az igazság ezzel kapcsolatban az, hogy a toxoplazmával fertőzött macska életében egyszer, közvetlenül a megfertőződése után üríti a kórokozót mindössze 1-2 hétig, de az is csak azt a kismamát tudja megbetegíteni, aki még soha nem találkozott vele. A betegséget ugyanis nem csak macskától, hanem mosatlan zöldség vagy gyümölcs, nem eléggé megfőzött vagy átsütött hús, vagy pasztőrözetlen tej fogyasztásával is elkaphatjuk, ennek következtében az emberek jelentős része már átesett a betegségen, akkor is, ha nincs macskája. Számoljunk kicsit utána, hogy mekkora esélye van így a fertőzésnek pont a terhesség alatt. Ráadásul a macska illetve a kismama toxoplazma-fertőzöttsége a vérből kimutatható, úgyhogy ezt az amúgy is minimális kockázatot is kizárhatjuk (és az anya tesztjét még a TB is támogatja).

2. A cica ráfekszik a babára és megfojtja, esetleg megkarmolja vagy bármi más módon kárt tesz benne. Ez a felvetés annyira abszurd, hogy nem is tartjuk érdemesnek foglalkozni vele. Mi legalábbis még nem hallottunk hasonló esetről, a gyerekét agyonverő vagy halálra éheztető szülőkről annál többet…

3. A baba elkap valamit a macskától. Nos, a macskáknak szerencsére igen kevés közös betegségük van az emberrel, így egy egészséges macskánál maximum a bélférgek miatt aggódhatunk, de erre találták ki okos emberek a féreghajtót, amit babától függetlenül is illik rendszeresen adni a cicának ugye.

Természetesen mindezek ellenére is érthető, ha valaki nem akar terhesség vagy baba mellett cicát örökbe fogadni. De miért kell a már meglevő macskától megszabadulni? Azt pedig végképp nem értjük, hogy amikor egy fiatal nő magához fogad egy cicát, nem gondol arra, hogy az elkövetkező 15-20 évben gyereke születhet? Vagy úgy van vele, hogy jó lesz a cica babapótléknak, aztán ha majd jön az igazi, akkor lepasszolja? És akkor még az a jobbik eset, ha legalább megpróbál gazdát találni neki, és nem teszi egyszerűen az utcára…